بانک اطلاعاتی چیست؟

پایگاه داده چیست؟ - سئو طلوع

یکی از مهم ترین بخش های هر برنامه کاربردی، بانک اطلاعاتی یا همان دیتایس است که با چگونگی سازمان دهی، ذخیره و بازیابی داده ها، سروکار دارد. در این مقاله بر مفهوم بانک اطلاعاتی و انواع آن خواهیم پرداخت.

بانک اطلاعاتی چیست؟

دیتابیس مجموعه ای از داده های پایدار است که توسط برنامه های کاربردی موجود در یک موسسه مورد استفاده قرار می گیرد. منظور از پایداری این است که نوع داده های بانک اطلاعاتی با داده های ناپایداری مثل داده های ورودی، داده های خروجی، دستورات کنترلی، صف ها، بلوک های کنترل نرم افزار، نتایج موقت و به طور کلی تمام داده هایی که ماهیت آن ها حالت گذرا دارد، متفاوت است.

بانک های اطلاعاتی، از نظر فیزیکی فایل هایی هستند که در سیستم های کامپیوتری برای ذخیره و بازیابی داده ها به کار می روند. برنامه های کاربردی مستقیما نمی توانند این فایل ها را دستکاری کنند. بلکه برای پردازش این قایل ها، فرمان هایی را به سیستم های مدیریت بانک اطلاعاتی (DBMS) صادر می کنند. بنابراین، سیستم  های مدیریت بانک اطلاعاتی، واسط میان کاربران و بانک های اطلاعاتی اند.

به این دلیل می گوییم که داده های بانک اطلاعاتی پایدار است که وقتی داده ها توسط سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی، برای ورود به بانک اطلاعاتی پذیرفته شدند، فقط در صورتی می توانند حذف شوند که درخواستی به سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی وارده شده و اجازه حذف به آن داده شده است. یعنی، با اثرات جانبی ناشی از اجرای برنامه، حذف نخواهند شد.

توجه داشته باشید که منظور از موسسه در تعریف بانک اطلاعاتی، هر سازمان اقتصادی، علمی، فنتی و غیره است. موسسه ممکن است یک واحد مستقل (بانک اطلاعاتی اختصاصی کوچک)، یا یک شرکت بزرگ (با بانک اطلاعاتی مشترک) باشد. مانند:

  • شرکت تولیدی
  • بانک
  • بیمارستان
  • اداره دولتی
  • دانشگاه

هر موسسه، داده هایی راجع به عملیات خود نگهداری می کند. این داده ها همان داده های پایدار هستند.

سیستم بانک اطلاعاتی چیست؟

سیستم بانک اطلاعاتی، سیستم کامپیوتری نگهداری داده ها است. بانک اطلاعاتی را می توان بستری (مخزنی) برای نگهداری داده ها در نظر گرفت. کاربران سیستم می توانند عملیات گوناگونی را بر روی این فایل ها انجام دهند:

  • افزودن فایل های جدید و خالی به بانک اطلاعاتی.
  • افزودن داده ها به فایل های موجود.
  • بازیابی داده ها از فایل های موجود.
  • تغییر داده ها فایل های موجود.
  • حذف داده ها از فایل های موجود.
  • حذف فایل ها از بانک اطلاعاتی.

به عبارت ساده تر، سیستم بانک اطلاعاتی یک سیستم کامپیوتری است که هدف آن ذخیره اطلاعات است. و کاربران می توانند آن اطلاعات را بازیابی یا به هنگام سازی کنند. هر چیزی که برای سازمان یا یک فرد ارزشمند باشد، اطلاعات نام دارد.

داده ها

دیتابیس ها در کامیپوترهای شخصی و کامپیوتر های بزرگ (یا سرور) – server به کار گرفته می شوند. بدیهی است که قابلیت هایی که یک سیستم دیتابیس ارائه می د کند تا حد زیادی به کامپیوتری که این سیستم بر روی آن نصب است، بستگی دارد. سیستم ها بر روی کامپیوترهای بزرگ، معمولا چند کاره هستند. درحالی که سیستم ها در کامپیوتر های شخصی، تک کاربره می باشند. سیستم تک کاربره سیستمی است که در آن واحد فقط یک کاربر می تواند از دیتابیس استفاده کند. سیستم چند کاربره سیستمی است که در آن واحد چند نفر می توانند از یک دیتابیس استفاده کنند.

مزایای استفاده از بانک اطلاعاتی

برای این که با مزایای استفاده از دیتابیس آشنا شوید، باید بدانید که موسسات معمولا داده های خود را به دو شکل ذخیره می کنند:

  • سیستم فایل: در این سیستم، هر یک از فایل های مربوطه به داده های موجود در موسسه، مستقل از دیگری در مورد استفاده قرار می گیرند. موسسه برای بهره برداری از این سیستم، به ازای هر فایل، یک یا چند برنامه کاربردی می نویسید. این برنامه کاربردی هر کادم مستقیما به داده های فایل دستیابی دارند. در چنین سیستمی، برقراری ارتباط، بین فایل های مختلف و به دست آوردن اطلاعات جدید دشوار است. علاوه بر این داده های تکراری در فایل های مختلف ذخیره می شوند. به عنوان مثال، اگر این فایل ها مربوط به کارکنان یک موسسه باشد، ممکن است بخشی از اطلاعات کارکنان در چندین فایل تکرار شود.
  • سیستم دیتابیس: در چنین سیستمی، داده ها در یک دیتابیس قرار دارند.

انواع بانک های اطلاعاتی

برای سازمان دهی داده ها و روابط بین آن ها راه های گوناگونی وجود دارد. سه الگوی اصلی، تشکیل سه نوع دیتابیس را می دهند.

دیتابیس هرمی

در این الگو، اطلاعات به صورت درختی در اختیار کاربران قرار می گیرد. داده ها در بخش هایی به نام قطعه ذخیره می شوند.

دیتابیس شبکه ای

این مدل، حالت تغییر یافته الگوری هرمی است. این دو الگو به آسانی به یکدیگر قابل تبدیل هستند. در الگوی هرمی می توان یک عامل را به چند عامل پیوند داد. ولی در الگوی شبکه ای می توان چندین عامل را به چندین عامل پیوند داد. نمونه ای از الگوی شبکه ای، ثبت نام دانشجویان در درس های مختلف است. در این جا می توان نام هر دانشجو را در هر ترم و درسی که انتخاب می کند، جداگانه ثبت نام کرد. ولی این کار موجب تکرار داده ها شده و از سرعت بازیابی اطلاعات می کاهد.

دیتابیس رابطه ای

در سیستم دیتابیس رابطه ای، هر یک از فایل های بانک اطلاعاتی را یک جدول می نامند. به عبارت دیگر، دیتابیس، مجموعه ای از جدول ها است و هر جدول حاوی داده های مرتبط به هم است.

چگونه یک وب سایت مبتنی بر پایگاه داده را برای موتورهای جستجو بهینه کنیم؟

مشکلاتی در بهینه سازی یک وب سایت یا سئو سایت برای موتورهای جستجو وجود دارد، جایی که صفحات آن سایت از قطعات استخراج شده از پایگاه داده ایجاد می شود. اگر از php، cgi، Cold Fusion، Microsoft ASP، یا سبدهای خرید اختصاصی مختلف مانند xCart استفاده می‌کنید،  این ها صفحه‌ هایی را ایجاد می‌کنند که URL (همانطور که در نوار آدرس مرورگر خود مشاهده می‌کنید) دارای علامت سؤال (“?”) است. ، علائم مساوی (“=”) و سایر نمادها. لینک های موجود در این نوع وب سایت به صفحات html موجود نمی روند. لینک ها به گونه ای تنظیم شده اند که وقتی روی آنها کلیک می کنید، صفحات فوراً از اطلاعات و کد HTML ذخیره شده در پایگاه داده روی سرور برای شما ایجاد می شوند. وقتی روی لینک کلیک می‌ کنید، همه آن‌ ها بلافاصله “در حال پرواز” برای شما قرار می‌گیرند.

اساساً، عنکبوت های موتورهای جستجو به اندازه کافی باهوش نیستند که بفهمند چگونه با پایگاه داده برای ایجاد آن صفحات تعامل داشته باشند، بنابراین گاهی اوقات آنها هرگز از صفحه اول سایت عبور نمی کنند. در حین ایندکس کردن سایت و تلاش برای دنبال کردن لینک های صفحه اصلی شما، اگر عنکبوت موتور جستجو علامت سوالی را در URL که به آن لینک می دهید بیابد، به خصوص اگر به یک “sessionID” ارجاع دهد، ممکن است عنکبوت آن لینک را نادیده بگیرد و حرکت کند..

هیچ یک از موتورهای جستجو نمی توانند مستقیماً با پایگاه داده شما ارتباط برقرار کنند و آنچه در آن است را بخوانند. آن ها فقط برای انجام این کار تنظیم نشده اند. اگر یک سایت مبتنی بر پایگاه داده دارید، باید اقدامات ویژه ای برای مدیریت رفتار عنکبوت های موتور جستجو انجام دهید

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا